De meest iconische auto’s in de geschiedenis van de auto-industrie

Mark Heutink
12 januari 2024

Er zijn een hoop verschillende automerken te vinden op de wereld. De kans is groot dat je van sommige automerken zelfs nog nooit gehoord hebt, maar de kans is nog groter dat er een aantal automerken zijn die zo iconisch zijn dat je gegarandeerd kent.

In dit blog zullen we onze top 10 meest iconische automerken met je delen en als bonus geven we ook de 5 meest iconische autologo’s en de 5 meest iconische auto’s uit bekende films. 

7 meest iconische automerken

De tientallen automerken op deze wereld zijn te categoriseren in drie verschillende groepen, namelijk: automerken waar je nog nooit van gehoord hebt, de ‘normale’ automerken die je dagelijks voorbij ziet komen en de luxe automerken die je wegens hun exclusiviteit of prijsklasse niet dagelijks voorbij ziet komen.

Van deze luxe automerken zijn er een aantal merken die al jaren wereldwijd bekend zijn en door zowel autoliefhebbers als non autoliefhebbers gewaardeerd worden. Deze automerken hebben we voor je verzameld en uitgewerkt. 

Hier zijn de 10 meest iconische automerken die de autowereld hebben gevormd en blijven beheersen:

Mercedes-Benz:

Mercedes-Benz produceert al jaren luxe en exclusieve modellen. Het merk werd opgericht in 1926 en was met de Mercedes-Benz 770 in haar vroege jaren erg populair onder de hoog gerankte nazi politici en officieren, waaronder Adolf Hitler. 

Sinds de oprichting van is Mercedes-Benz een indrukwekkende groei doorgemaakt, en nieuwe bekende modellen zoals de Mercedes-Benz S-Klasse en Mercedes-Benz G-Klasse op de markt gebracht. 

Met een focus voor uitstraling, innovatie, veiligheid en comfort is Mercedes over de jaren wereldwijd bekend geworden. Met de introductie van nieuwe technologieën zoals de eerste productieauto met ABS en de recente focus op elektrificatie, blijft Mercedes-Benz voor ons terecht aan de top van de luxe automotive industrie. 

Mercedes Benz EngineRoom

Rolls-Royce:

Rolls-Royce, opgericht in 1906, is een merk dat bekend staat om ultieme luxe. Zo reed bijvoorbeeld ook Queen Elizabeth in het Britse automerk. In de vroege jaren was vooral de Rolls-Royce Silver Ghost erg populair en vooral ook bekend om zijn rijcomfort, betrouwbaarheid en natuurlijk de luxe uitstraling.

Rolls-Royce heeft door de jaren heen zijn positie versterkt, met modellen als de Phantom, en de Cullinan SUV. Elk voertuig wordt op maat gemaakt, afgestemd op de specifieke wensen van de eigenaar. Met deze exclusiviteit blijft Rolls-Royce een statussymbool. Want zeg eerlijk, wie wil er nou niet de hoogste normen van automobiele luxe vertegenwoordigen. 

a white rolls royce parked in front of some trees

Ferrari:

Ferrari, opgericht in 1939 door Enzo Ferrari, staat bekend om zijn snelheid en Italiaanse flair. Dit Italiaanse automerk heeft een grote naam in de racewereld. Naast dat Ferrari wereldkampioenschappen heeft gewonnen op het circuit, heeft het tegenwoordig ook een bekende status op de openbare weg. 

Na het uitbrengen van de Ferrari 250 GTO, die vaak beschouwd als een van de meest waardevolle en begeerde klassieke auto’s ter wereld, is Ferrari zich blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan modellen zoals de Ferrari 488 GTB en de Ferrari Portofino. 

Ferrari is vaak een van de eerste auto’s die bij mensen opkomt wanneer ze denken aan luxe en sportieve auto’s en vrijwel iedereen kent het bekende logo. Daarom is deze zeker niet weg te dromen uit dit lijst. 

red ferrari 458 italia parked near gray building

Lamborghini:

Lamborghini, opgericht in 1963 door Ferruccio Lamborghini, produceert al jaren de meest unieke automodellen. Het Italiaanse automerk staat bekend om zijn ‘supercars’. Neem bijvoorbeeld de Lamborghini Miura, deze auto werd geïntroduceerd in de jaren ’60 en is daarmee een van de eerste supercars. 

Tegenwoordig houdt Lamborghini nog altijd het zelfde gameplan aan, en produceren ze nog steeds luxe supercars. Denk bijvoorbeeld aan de Huracán en Aventador.  Lamborghini is een merk dat de focus vooral legt op uiterlijk en prestaties. 

Een Lamborghini heeft bijvoorbeeld erg scherpe lijnen, krachtige V10- en V12-motoren, en de welbekende vleugeldeuren. Voor mensen die houden van exclusiviteit en buitengewone prestaties, is Lamborghini een ware icoon.

grey Lamborghini Aventador

Bentley:

Bentley, opgericht in 1919, is weer zo’n Brits automerk dat bekend staat om ultieme haar luxe en comfort. De groei van bekendheid Bentley begon rond 1921 toen de Bentley 3 Litre op de markt kwam. Deze eerste Bentley won vele races en zorgde voor een veel populariteit.

Deze populariteit heeft Bentley goed benut. De jaren hierna zijn ze blijven groeien en ontwikkelen. Met de nadruk op handgemaakte details en op maat gemaakte afwerkingen heeft Bentley een reputatie opgebouwd voor het produceren van enkele van ’s werelds meest luxueuze auto’s. De Bentley Continental GT, geïntroduceerd in de jaren 2000, is een echte klassieker en een goed voorbeeld van deze luxe.

grayscale photo of mercedes benz car

Porsche:

Porsche, opgericht in 1931 door Ferdinand Porsche, is een Duits automerk dat vooral staat voor sportiviteit, prestaties en natuurlijk uitstraling. Het begon allemaal met de Porsche 356. Enkele jaren later, in de jaren 60, werd de welbekende Porsche 911 op de markt gebracht. Dit model is niet meer weg te denken. 

Porsche heeft een unieke plaats in de autowereld veroverd door vast te houden aan zijn kenmerkende achterin geplaatste boxermotoren en herkenbare ontwerpen. Naast de 911 heeft het merk heeft zijn aanwezigheid uitgebreid met modellen als de Porsche Cayman en de luxueuze Porsche Panamera. 

black car in grayscale photography

Bugatti:

Bugatti, opgericht in 1909 door de Italiaanse autobouwer Ettore Bugatti, is een van de duurdere auto’s op de markt. Het merk heeft enkele van de meest enkele van ’s werelds snelste en meest gave auto’s geproduceerd. De Bugatti Type 41 Royale, uitgebracht in de jaren ’20, liet al vroeg zien waar Bugatti voor stond en waar ze van plan waren naartoe te werken.

Ondertussen heeft het merk verschillende hypercars op de markt gebracht zoals de Bugatti Veyron en Bugatti Chiron. Auto’s die ontdenkbare snelheden bereiken van maar liefst 407 kilometer per uur. 

Bugatti is een perfecte mix van een luxe uitstraling en innovatieve prestaties. Met krachtige quad-turbocharged motoren en aerodynamisch geperfectioneerde ontwerpen, staat Bugatti hoog in de automotive wereld verstevigd.

Deze mooie ontwerpen, prestaties, exclusiviteit en bekende naam zorgen dan ook voor veel aandacht op onder andere sociale media waardoor de populariteit van het merk alsmaar blijft groeien.

white vehicle

5 meest iconische luxe autologo’s

Je hebt luxe auto’s die erg bekend zijn van naam, maar je hebt ook luxe auto logo’s die iedereen wel kent. Een autologo is vaak meer dan alleen een merkteken; het is een symbool van identiteit en klasse. 

Maar wat zijn nu de meest iconische autologo’s aller tijden? 

MercedesBenz: De bekende driepuntige ster die staat voor de dominantie van Mercedes-Benz op land, zee en in de lucht.

silver desk globe on table

Ferrari: Het steigerende paard op een gele achtergrond is het symbool van snelheid, kracht en luxe.

silver horse emblem

RollsRoyce: De Spirit of Ecstasy, een sierlijke vrouw die naar voren leunt met wapperende kleren, symboliseert elegantie en grandeur.

the hood ornament of a rolls royce car

Porsche: Het gestileerde hertengewei, geïnspireerd door de stadswapens van Stuttgart.

yellow red and blue heart shaped logo

BMW: Het blauw-witte ronde embleem vertegenwoordigt een roterende propeller, verwijzend naar de oorsprong van BMW als vliegtuigmotorenfabrikant.

shallow focus photo of BMW emblem

Audi: De vier ringen vertegenwoordigen de vier oprichtende bedrijven van Auto Union, een van de voorlopers van Audi.

Audi logo

Jaguar: De springende jaguar op de motorkap straalt kracht en snelheid uit.

a close up of the emblem on a car

Lamborghini: Het stieren-symbool verwijst naar het sterrenbeeld van de oprichter en staat voor kracht en vastberadenheid.

a close up of a lamb logo on a car

De 7 meest iconische luxe en exclusieve auto’s uit films

Bepaalde auto’s uit films hebben een eigen sterrenstatus verworven. Hier zijn de 5 meest iconische luxe en exclusieve auto’s die de show stalen op het witte doek:

Aston Martin DB5 – James Bond:

De Aston Martin DB5 zal voor altijd verbonden zijn met James Bond. Het straalt pure elegantie, klasse en innovatie uit in de 007-films. Denk bijvoorbeeld aan de iconische schietstoel of de kogelvrije achterruit. Deze klassieke auto heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten in de geschiedenis van de film.

70+ Aston Martin Db5 Stock Photos, Pictures & Royalty-Free ...

DeLorean DMC-12 – “Back to the Future”:

De DeLorean DMC-12 is sinds de film “Back to the Future”; een icoon dat generaties heeft geïnspireerd. Met zijn vleugeldeuren en roestvrijstalen carrosserie blijft deze auto een symbool van avontuur en verbeelding.

Delorean Dmc-12 Car Classic - Free photo on Pixabay - Pixabay

Ferrari 250 GT California – “Ferris Bueller’s Day Off”:

De Ferrari 250 GT California uit “Ferris Bueller’s Day Off” is een klassieker die de show steelt met zijn design en uitstraling.

140+ Ferrari 250 Gt Stock Photos, Pictures & Royalty-Free ...

Dodge Charger R/T – “Fast and Furious”:

Gereden door Dominic Toretto in de “Fast and Furious” filmreeks is de Dodge Charger R/T een symbool van brute kracht en toewijding aan snelheid geworden. 

Dodge Charger Rt Royalty-Free Images, Stock Photos ...

Batmobile – “The Dark Knight”:

De Batmobile in “The Dark Knight” is een indrukwekkend stukje techniek dat past bij de gestalte van Batman. Met een strak ontwerp en slimme gadgets is de Batmobile een functioneel hulpmiddel voor de gemaskerde wreker.

525 Batmobile Royalty-Free Images, Stock Photos & Pictures ...

KITT – Knight Rider:

De Knight Industries Two Thousand (KITT), zoals te zien in de tv-serie “Knight Rider,” is een geavanceerde, pratende Pontiac Firebird Trans Am. Uitgerust met kunstmatige intelligentie en futuristische snufjes, was KITT de perfecte auto voor Michael Knight.

30+ Knight Rider Stock Photos, Pictures & Royalty-Free ...

1969 Mustang – John Wick:

De 1969 Ford Mustang uit de wat recentere filmreeks “John Wick” wordt in de film gebruikt door de meedogenloze huurmoordenaar John Wick. Met zijn simpel, maar brute ontwerp en prestaties is deze Mustang een weerspiegeling van John Wicks stoïcijnse en compromisloze karakter.

30+ 1969 Mustang Stock Photos, Pictures & Royalty-Free ...