Wachttijden – De nieuwe standaard

Mark Heutink
8 juni 2022

Vandaag de dag zitten we in een bijzondere tijd. Het is u wellicht opgevallen, dat voor een aantal high-end merken zoals Porsche, Land Rover, Mercedes AMG, Audi etc. de jong gebruikte modellen nagenoeg even duur, of zelfs duurder zijn dan nieuwe auto’s.

Leest u dat nog eens.

Gebruikte auto’s duurder dan nieuwe auto’s? Hoe kan dat, hoor ik u al zeggen.

Nou, dat zullen we proberen uit te leggen. Het is een beetje een vergelijkbare situatie als met de horlogemarkt. Door een gebrek aan chips, elektronica en personeel, kunnen veel fabrieken hun maximale capaciteit niet halen wat betreft productieaantallen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod dus krimpt. Wanneer het aanbod krimpt, maar de vraag stijgt (ook mede door steeds meer financieringsmogelijkheden) is een logisch gevolg dat autoprijzen ook meestijgen met de vraag. Immers, het aanbod is beperkt.

Wachten of niet?

Trekken we deze lijn door, zelfs tot in het extreme, dan zien we de huidige situatie; het bestellen van een nieuwe auto kost 12-18 maanden. Soms zelfs 24 maanden. U als klant, wilt niet 24 maanden wachten op een nieuwe auto. De optie is om uw huidige auto nog 2 jaar door te rijden, of een kleine premium te betalen voor een jong gebruikte, die direct beschikbaar is.

Dat is hoofdzakelijk de reden dat prijzen 10-15% zijn gestegen met grofweg een jaar geleden. Over het algemeen moeten de Nederlandse autodealers en handelaren ook duurder inkopen, dus er is een sprake van een algehele prijsstijging in de keten; niet alleen de dealers en handelaren die hun prijzen verhogen, ook de fabrieken etc.

Uiteraard zijn er mensen die voor dit soort bedragen graag nog even geduld hebben; en dat is een uitstekende keuze. Echter, er zijn ook mensen die graag direct een auto willen rijden en daar graag een kleine premium voor betalen. Voor deze klanten zijn er mogelijkheden, echter voor de specifieke auto zijn die beperkt, de voorraden in Nederland krimpen.

Here to help

Bent u op zoek naar een exclusieve auto, maar kunt u deze niet vinden? Laat het ons weten; wij hebben veel goede relaties in het buitenland die altijd wel auto’s off-market hebben staan of kunnen vinden binnen enkele dagen.

Wilt u binnen korte tijd snel een auto hebben? Kijkt u dan eens naar onze voorraad. Deze auto’s zijn per direct beschikbaar en de voorraad in Nederland is erg beperkt. We helpen u dan ook graag om de juiste auto te vinden, mochten wij hem niet in onze voorraad hebben staan.

Tot de volgende,
The Engine Room