Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luxe auto?

Mark Heutink
13 juli 2023

Een van de mooiste dingen op aarde is toch wel het uitzoeken van een nieuwe auto. Wanneer deze nieuwe auto ook nog eens een luxe auto mag zijn weet je dat je zeker even wat aandacht hieraan wilt spenderen! Luxe auto’s steken vaak nou eenmaal net iets anders in elkaar dan een gewone auto en vergt vaak iets meer aandacht om bepaalde aspecten en trekjes volledig te begrijpen. 

Om te zorgen dat jij met een gerust hart jouw nieuwe trouwe vierwieler kan uitzoeken hebben wij een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet zodat jij weet waar je op moet letten!

Verschil tussen luxe auto en gewone auto

Het is belangrijk om te weten waarom je de aanschaf van een luxe auto net iets anders moet aanpakken dan de aanschaf van een gewone auto. Waarom vraag je?

  • Het prijskaartje van de aanschaf en onderhoud is hoger
  • De technologie is een stuk verfijnder
  • De prestaties zijn aanzienlijk beter

Daarbij raden wij ook aan om exclusieve auto’s altijd via officiële kanalen te kopen omdat de kans groter is dat de auto gestolen is als je hem bijvoorbeeld via Marktplaats koopt. Zelfs als je een bekende dealer hebt gevonden is het altijd verstandig om deze even te checken, kijk hierbij vooral naar recensies en vraag in je omgeving of iemand ervaring heeft met deze partij.

De kwaliteit, het materiaal en de afwerking is een wereld van verschil als je het vergelijkt met een gewone auto, daardoor zijn onderhoudskosten ook een stuk hoger. Het is belangrijk dat je even goed controleert of het allemaal goed in elkaar steekt of dat je sporen van schade of vermoeidheid kan bespeuren als je de auto even inspecteert. 

Merk en reputatie van exclusieve auto’s

Uiteraard spreekt deze wel een klein beetje voor zich. Het merk en de reputatie van een luxe auto is namelijk voor velen de voornaamste reden om de gewenste auto aan te schaffen. Toch is het handig om even een check te doen of bepaalde modellen ‘ticks’ hebben. Sommige merken hebben namelijk vaker mechanische problemen terwijl andere merken juist weer elektrische kwaaltjes kunnen vertonen. 

Eerdere problemen

Daarom is het altijd verstandig om toch even te kijken of bepaalde problemen bij andere eigenaren van de gewenste auto vaker voorkomen. In het geval van het aanschaffen van een tweedehands auto, kun je altijd aanspraak maken op de eerlijkheid van de vorige eigenaar en vragen of deze er problemen mee had heeft en wat voor problemen dit zijn/waren.

Onderhoudskosten en garantie

Sommige merken staan bekend om het hebben van top-notch klantenservice en doen dan ook hun uiterste best om bestaande klanten te behouden. Dit kan zich op lange termijn zeker uitbetalen. Mocht er een fabrieksfoutje inzitten dan wordt dat bij echt goede merken altijd netjes opgepakt door de fabrikant, terwijl andere merken het misschien wel proberen weg te zetten als een probleem dat buiten de garantie valt. Onderzoek altijd goed welke merken bekend staan om hun uitmuntende klantenservice. Aan het einde van de rit scheelt dit je een heleboel hoofdpijn en zorgen, mocht er iets niet in orde zijn.

Jouw budget voor een exclusieve auto

Ook moet je voor jezelf even bekijken wat je maximaal aan deze auto kwijt wilt zijn. Dit maakt het namelijk aanzienlijk makkelijker om te zoeken naar de juiste match voor jouw wensen. Zodra je weet binnen welke prijscategorie je wilt vissen, maak je het aanbod al aanzienlijk kleiner. Tevens kun je dan goed vergelijken wat de beste deal is als het aankomt op prijs-kwaliteitverhouding!

Resale waarde van de luxe auto

Het is een algemeen bekend feit dat een auto een groot deel van zijn waarde verliest zodra er een paar kilometer in gereden is. In de meeste gevallen zullen veel eigenaren van luxe auto’s de auto verkopen op een gegeven moment. Het is ook heel aantrekkelijk voor iemand om een tweedehands luxe auto op de kop te tikken omdat deze aanzienlijk goedkoper is dan als je hem gloednieuw van een handelaar koopt.

Voor de eerste eigenaar betekent dit dat het wel zo handig is om even te controleren wat de verkoopwaarde van deze auto is wanneer deze tweedehands is. Niet iedere luxe auto behoudt namelijk even goed zijn waarde. Let ook goed op hoeveel kilometers er op de teller staan en of er onderhoud is gepleegd aan deze wagen. Op deze manier hou je nog wat over als je een nieuwe auto wilt aanschaffen.

Technologische snufjes in een exclusieve auto

Dit is zeker een van de meest interessante aspecten van exclusieve wagens. In het duurdere segment proberen ze vaak de auto van zo veel mogelijk comfort en luxe te voorzien, wat het prijskaartje ook heftig omhoog laat schieten. Het ding hiermee is alleen dat veel van die handigheidjes niet per se veel gebruikt gaan worden en voor veel mensen dan ook zwaar overbodig zijn. Soms zijn dit opties, soms zit het standaard in de auto.

Wij denken dat veel mensen er dan ook baat bij hebben om even bij hun zelf na te gaan of ze het wel nodig hebben of veel denken te gebruiken, want anders betaal je aardig wat extra voor dingen die er eigenlijk ‘voor niks’ op zitten. Als je deze wel denkt te gaan gebruiken dan is het vaak zeker het geld waard natuurlijk.

Vorige eigenaren van een luxe auto

Mocht je kiezen om een tweedehands auto te kopen binnen het luxe segment dan is het kijken naar de vorige eigenaar een prioriteit. Wie bekend is met die oude reclame van Volkswagen, waar een jongeman een golfje overneemt van een bejaarde tante (en de tante met een nostalgische blik terugkijkt op haar tijd met dit autootje), die snapt precies wat ik bedoel. Sommige mensen hebben een wat agressievere rijstijl dan andere bestuurders en dit kan ook zeker zijn tol vragen van de auto.

Mocht je deze auto via consignatie verkoop willen aanschaffen, dan kun je het beste de dealer even vragen hoe zijn indruk is van de huidige eigenaar en of hij deze persoon toevallig een beetje kan inschatten qua rijgedrag. Je wilt natuurlijk niet grof geld neer tikken voor een auto die er van buiten helemaal picobello uitziet, maar onder de motorkap flink versleten is.

Jouw behoeftes en verwachtingen van een exclusieve auto

Een auto uitzoeken is een aardig persoonlijke kwestie. Niet iedereen vraagt namelijk hetzelfde van zijn of haar auto. Daarom is het wel zo handig om even te bedenken wat je nou precies uit die auto wilt halen. Ga je hem gebruiken om de autobahn op te gaan? Of heb je een stevige, veilige auto nodig om op vakantie te gaan met het gezin? Elk individu heeft andere verwachtingspatronen van hun wagen. Voor de een is snelheid het belangrijkst, voor de ander is het comfort. Een Luxe Land Rover is namelijk heel anders dan een Exclusieve Audi.

Als je dit al duidelijk hebt voor jezelf maakt het het uitzoeken van de auto een stuk gemakkelijker! Dit maakt ook de zoektocht voor jou als consument een stuk korter, en als je bij de dealer langs gaat, kan hij of zij ook gelijk een paar geschikte modellen voorstellen. Ook bij ons in de collectie vind je een grote variëteit aan modellen die allemaal geschikt zijn voor verschillende doeleinden! Mocht je nou al een specifieke luxe auto in gedachten hebben maar kun je deze nergens vinden? Dan kun je altijd aanspraak maken op onze Worldwide Sourcing Service; dan gaan wij wereldwijd ons best doen jouw pareltje te vinden!

range rover sport zwart 6914

Neem altijd een proefrit in een luxe auto

Waarschijnlijk zal het gros van de mensen dit al sowieso doen, maar al helemaal bij exclusieve auto’s is het een must om toch even een proefrit te maken. De echte kenners zullen op het internet al wel even opzoeken wat voor handigheidjes in de auto zitten, zodat ze deze zelf ook even kunnen uittesten en kijken hoe gebruiksvriendelijk deze gadgets en gimmicks nou daadwerkelijk zijn. 

Nu zou je wel een aardig beeld moeten hebben van een paar kleine puntjes waar je extra goed op wilt letten bij het aanschaffen van een luxe auto. Afgezien van de meest bekende punten zoals kilometerstand, algemene specificaties en prestaties etc. 

Bekijk foto’s & video’s 

Als laatste tip geven we nog mee dat je altijd even op google of youtube artikelen of filmpjes kan opzoeken over de sterke en zwakke punten van bepaalde merken en modellen om zo al een indruk te krijgen waar je goed op kan letten als je eenmaal die proefrit maakt in het desbetreffende model.

Tot slot kun je altijd het beste even contact opnemen met experts in deze wereld. Bij hen kun je altijd je vragen even voorleggen en overleggen wat nou de meest geschikte opties zijn voor jouw wensen en behoeftes. Deze mensen kennen de markt en weten waar je waar voor je geld kan krijgen!
Nu al nieuwsgierig wat de luxe auto markt voor jou te bieden heeft? Kijk even rond bij ons op de website en laat je enthousiasmeren door het brede aanbod aan geweldig rijdend ijzer wat wij op voorraad hebben!