Ondanks grote problemen, toch verkooprecords bij de luxe merken

Mark Heutink
9 november 2022

De auto-industrie lag de laatste jaren flink onder vuur door de pandemie, de oorlog in Oekraïne, chiptekorten en stijgende productie kosten. Dan zou je zeggen dat dit soort factoren niet echt bevorderend zijn voor de industrie. Toch doen de luxe auto’s het daarentegen helemaal niet zo slecht. Sommige vestigen zelfs nieuwe verkooprecords.

Bentley en Ferrari

De merken Bentley en Ferrari zijn bijzonder goed bezig. Om te beginnen kijken we naar Bentley, zij maakten dit jaar in de eerste negen maanden twee keer meer winst dan vorig jaar, waarin ze ook een recordaantal auto’s verkocht. De verkoopaantallen van Bentley zitten weer dik in de plus, zo verkocht het merk in 2021 in de eerste negen maanden 10934 auto’s. In januari tot en met september van dit jaar verkocht het merk 11,316 auto’s en dat zonder de leveringen van de Bentayga EWB.

Ferrari 458 4.5 V8 Spider

Bij Ferrari gaan de verkopen ook voor de wind. Zo verkochten de Italianen de eerste negen maanden van vorig jaar 8206 auto’s. Dit jaar in dezelfde periode verkocht het merk 9894 exemplaren en groeit daarmee dus stevig. Toch zakte het aandeel van Ferrari een beetje bij bekendmaking van de cijfers. Dit komt doordat er werd gehoopt op een winstmarge van 35 procent, maar dat viel toch iets tegen.

Andere luxe merken

Ook andere luxe merken, zoals bijvoorbeeld Porsche zijn goed bezig. Zo heeft Porsche 2% meer auto’s verkocht. Ondanks deze stijging zorgt dit tochvoor 40% meer winst.

Ook het Italiaanse merk Lamborghini zag een toename in de verkoopcijfers. Lamborghini heeft al een tijdje overvolle orderboeken en was halverwege dit jaar op koers om records te zetten. Na 9 maanden is de koers van het merk nog niet gewijzigd. Zeker niet met de komst van twee nieuwe varianten van de Urus. De opgefriste Urus-S en Performante zorgen ervoor dat de verkoopcijfers nog verder worden opgedreven.

McLaren

Tot slot dan de Mclaren. Bij het Britse merk waren de successen de afgelopen jaren wat minder vanzelfsprekend. Helaas kent ook het nieuwe model, de Artura, een moeizame start. Zo was de auto nog niet helemaal af toen deze gelanceerd werd. Wat dit met de cijfers doet is nog afwachten, Mclaren komt namelijk later deze maand met de cijfers. Gelukkig voor het merk zijn er nog wel genoeg klanten te vinden, de orderboeken zijn namelijk nagenoeg vol.

McLaren LT Spider grijs

Bij de productie van de auto’s ondervindt het merk helaas wel nog wat complicaties. Zo wordt de totale afzet van dit jaar naar beneden bijgesteld vanwege het tekort aan chips. Ondanks alles draaide Mclaren in 2021 wel winst, waar het merk in 2020 nog verliezen draaide. Na Q2 van dit jaar was het merk positief, dus dat kan alleen maar leiden tot positieve cijfers voor de eerste negen maanden van 2022.