Top 5 meest exclusieve Audi’s

Mark Heutink
29 mei 2023

Over het algemeen staan de Duitse automerken altijd wel hoog aangeschreven met betrekking tot kwaliteit en prestatie. Toch zijn er een handjevol merken die daar weer bovenuit torenen als het aankomt op luxe auto’s en exclusiviteit. Een van de meest prominente spelers uit Duitsland is toch wel Audi. Over het algemeen produceren ze altijd chique auto’s van hoogwaardig kaliber waar consumenten weinig tot geen klachten over hebben.

Ook binnen de catalogus van deze Duitse gigant zit er wel degelijk nog verschil in de modellen, dus hebben wij besloten onze 5 favoriete, meest exclusieve modellen even op een rijtje te zetten! Belangrijke side-note: omdat auto’s uiteindelijk meer smaak betreft, staat deze niet in een specifieke volgorde.

2003 Audi Le Mans Concept

Een pionier binnen de luxe auto-markt. Het 2003 Audi Le Mans Concept is met haar $5 miljoen dollar prijskaartje de op één na duurste Audi verkrijgbaar, maar je krijgt absoluut wel wat terug voor je centen; deze tweedeurs coupé verstopt een bescheiden 610 pk, 5 liter twin-turbocharged motor onder haar motorkap die tot wel 345 kilometer per uur kan bereiken!

De marktwaarde wordt wel voornamelijk bepaald door haar significantie voor het merk Audi, de onderdelen die zijn gebruikt in de auto (die van ongelooflijk hoogwaardige kwaliteit waren voor 2003), en het feit dat er maar eentje op de hele wereld is natuurlijk.

Haar fijn afgewerkte, sportieve en gestroomlijnde uiterlijk was ook een inspiratiebron voor Audi’s huidige R8-lijn welke vandaag de dag als een paar van de meest prestigieuze Audi’s op de markt gezien worden. Dit allemaal bij elkaar zorgt ervoor dat dit een absolute must-have is voor serieuze verzamelaars over de hele wereld en daarmee ook een van de meest geliefde en exclusieve auto’s van de Duitse fabrikant.

Ook belangrijk om te weten; die $5 miljoen dollar is alweer een aantal jaar geleden betaald door een verzamelaar op een veiling, dus de kans zit er dik in dat je zelfs nog wel iets meer mag betalen om deze in je carport te kunnen parkeren!

image 8

2000 Audi Rosemeyer Concept

Nog een iconische ontwikkeling in de Audi-tak: het 2000 Audi Rosemeyer Concept. Uiteraard is dit er niet eentje die je zomaar op je oprit kunt krijgen, maar het verdient zeker wel een vermelding in dit artikel om verschillende redenen! 

Het 2000 Audi Rosemeyer Concept was een eerbetoon aan de Duitse coureur Bernd Rosemeyer, die is omgekomen op 28 januari 1938 terwijl hij met een Auto Union Type-C streamliner het snelheidsrecord over land probeerde te verbreken. Later, in 1964 werd Auto Union overgenomen door Audi, dus eren zij ook dit stukje geschiedenis als hun eigen.

Deze wagen heeft dan ook een bijzonder uiterlijk met haar Rolls-Royce achtige grille, TT-achtige achterkant en open-wheel body style, wat typerend is voor raceauto’s, sportwagens en verscheidene roadsters. Dit optimaliseert onder andere de luchtstroom en maakt dit beest nog wendbaarder.

Die wendbaarheid en stevige wegligging is ook zeker niet overbodig. Met haar iconische W16 motor is deze uitgerust met een ongekende hoeveelheid kracht (700pk). De W16 motor was dan ook zo innovatief dat het een inspiratiebron is geworden voor de bekende en prestigieuze Bugatti Veyron – een van de duurste auto’s ter wereld. (Hopelijk krijgen wij deze ook gauw in onze collectie van exclusieve merken)

Het 2000 Audi Rosemeyer Concept is voor het eerst gepresenteerd op de autotentoonstelling in Frankfurt in 2000 waar het direct opviel als een uniek staaltje technologie en design. Helaas is er slechts één van deze bakbeesten geproduceerd en die staat uiteraard met trots opgesteld in het Audi museum in Ingolstadt in Duitsland. Het wordt ook geschat dat dit hoogst waarschijnlijk de meest waardevolle en exclusieve auto is in de collectie van het Audi museum.

image 4

Audi R8

Uiteraard mag deze naam absoluut niet ontbreken op deze lijst. De Audi R8 is een van de meest geliefde modellen vanwege haar design en prestatie. Met haar sportieve uiterlijk en krachtige motor is het een ware aanwezigheid op het wegdek. Zoals voorheen al benoemd is dit de massa-productie-versie van het 2003 Audi Le Mans concept. Dit monster is misschien íets vaker te zien dan de bovenstaande modellen, maar het blijft vanwege haar prijskaartje nog altijd een van de meest exclusieve en luxe auto’s van Audi.

De cijfers liegen er ook niet om: een V10 motor met een vermogen van wel 562 pk, standaard quattro vierwielaandrijving en een topsnelheid van ongeveer 323 kilometer per uur! Dat zijn getallen die mensen graag zouden willen testen op de autobahn, dus je ziet ze daar ook net wat vaker dan hier op de A1. De naam R8 stamt weer af van de R8 raceauto van Audi waarmee ze onder andere 5 keer de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen.

Het prijskaartje van de Audi R8 ligt al in de buurt van de €250.000 wat het zeker een modelletje voor de liefhebbers maakt. Dat gezegd hebbende, krijg je dus zeker wel een bonte hoeveelheid aan kracht, snelheid en comfort terug voor je investering. Ook van binnen voel je gelijk dat je omringd bent door pure luxe en de R8 is ook standaard uitgerust met het allernieuwste infotainment systeem van Audi; wat altijd haar best doet om voorop te lopen en te blijven ontwikkelen met betrekking tot technologie. Kortom; als je het kwijt kan is deze auto het geld meer dan waard.

image 7

Audi RS E-Tron GT

Met het oog op de trend richting elektrische voertuigen vonden we dat er minimaal één elektrische Audi op deze lijst moest staan. De RS E-tron GT is er dan ook niet zomaar een. Deze Audi is net een tikkeltje duurder dan je gemiddelde Tesla. Aan de Audi RS E-Tron GT hangt een prijskaartje van bijna €150.000 en maakt het dan ook zeker een exclusieve auto

De RS E-tron GT is voor velen de omslag geweest om toch over te stappen naar een elektrische auto. Met een prestatie die niet veel tekortschiet aan die van de R8, en zonder directe uitstoot is dit een van de meest geliefde elektrische voertuigen op de markt op dit moment. 

Een claim over die prestatie kun je natuurlijk niet zomaar maken zonder getallen om het te onderbouwen! Met een optreksnelheid van 0 naar 100 in slechts 3.3 seconden, een topsnelheid van 250 km/u en een actieradius van ruim 350 kilometer laat deze nieuwkomer absoluut niks te wensen over. Met een CCS Combo 2 aansluiting kun je de RS E-Tron GT opladen met een snelheid van 880 km/u, of je kan hem thuis opladen met een snelheid van 58 km/u wat inhoudt dat je auto van 0% naar 100% gaat in zo’n 8,5 – 9 uur.

Naast de extreem indrukwekkende cijfers op het gebied van prestatie is ook het interieur iets wat veel monden open laat vallen. Het is wellicht qua lengte een net wat kleinere auto dan de anderen binnen haar segment, maar als je eenmaal instapt merk je daar niks meer van. Het voelt hartstikke ruim en biedt al het comfort wat je verwacht van een luxe auto. Zowel van buiten als van binnen is de RS E-tron GT chic, elegant en tot in de details afgewerkt; precies wat we van Audi verwachten.

Dit is natuurlijk wederom een te gekke stap van Audi en laat zien dat we nog niet klaar zijn met ontwikkelen op het gebied van elektrische voertuigen. Dit laat ons alleen maar nieuwsgieriger achter wat de toekomst in petto heeft voor ons op dit gebied.

image 5

Audi Q8

Zelfs in haar meest standaard uitvoering is de Audi Q8 een waar statussymbool. Het is dan ook met reden het vlaggenschip model van Audi’s SUV’s. Een luxe interieur gecombineerd met een sportief en stevig uiterlijk, zonder het oog op afwerking te verliezen; dat is de Q8. 

De Q8 is verkrijgbaar met een aantal verschillende opties qua motoren, waaronder een 3.0-liter V6 turbodiesel, een 3.0-liter V6 turbo benzine en een 4.0-liter V8 twin-turbo benzine. Haar topsnelheid zit rond de 250 km/u (de Q8 e-tron op 200 km/u) en ze trekt op van 0 naar 100 in slechts 5.9 seconden. Ook heeft ze een vermogen van 350 pk.

Net als de Audi R8 is de Q8 ook standaard uitgerust met een quattro vierwielaandrijving, maar deze biedt op haar beurt weer veel meer bagageruimte; vanaf 605 liter zelfs, wat het een super gezinsauto maakt. Ook het ruime interieur, met zeeën aan beenruimte is een enorm pluspunt!

Kortom, de Q8 biedt gigantisch veel mogelijkheden met betrekking tot personalisaties, upgrades en add-ons die de prestaties ook allemaal weer beïnvloeden. Het brengt kracht, comfort en stijl allemaal samen in een auto en verdient daarom zonder meer een plek op de lijst! 

Audi Q8 60 TFSI E Quattro Pro Line S

Wij hebben ook nog regelmatig een Audi Q8 of andere bijzondere Audi’s in onze showroom voor de geïnteresseerden. Ook voor degenen die graag hun auto zouden willen verkopen door middel van consignatie verkoop staan wij altijd klaar! Mochten er nog andere vragen of opmerkingen zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via onze contactpagina!