De 5 meest bijzondere sportwagens van 2023

Mark Heutink
29 maart 2023

De auto-industrie verandert in hoog tempo. Grote merken komen dagelijks met nieuwe concepten en nieuwe innovaties die de auto’s steeds weer een stukje beter maken. Waar auto’s voor dagelijks gebruik steeds vaker elektrisch worden, vinden vele autoliefhebbers de klassieke auto’s vaak een stuk interessanter. Het is dan ook een uitdaging voor de grote automerken om een luxe auto’s te creëren die voldoen aan de wensen van de liefhebber, maar ook mee kunnen in de “groene toekomst”. Deze ontwikkelingen zorgen voor een tal van bijzondere sportwagens. In deze blog lees je dan ook de wat de 5 meest bijzondere sportwagens zijn van 2023.

5. Mercedes-AMG SL

De iconische SL is terug in 2023 met een vernieuwde stijl maar is traditioneel gebleven als je kijkt naar het mechanische gedeelte. Men kan bij de lancering kiezen tussen twee varianten: de SL55 en de SL63. Beide versies maken gebruik van een 4,0-liter twin-turbo V8. De SL55-variant levert 469 pk en de SL63 levert 577 pk. Beide modellen zullen de SL-liefhebbers zeker niet teleurstellen. 

Voor het eerst heeft de SL een achterbank, hoewel deze eigenlijk niet veel meer is dan een plek voor bagage. Toch zou een volwassene van gemiddelde grootte waarschijnlijk kunnen passen als de passagier voorin comfortabel kan zitten. Nu de GT Coupe en de S-Class Cabrio weg zijn, richt Mercedes-Benz zich met de nieuwe SL op de voormalige klanten van beide modellen en ziet Mercedes de nieuwe SL als een samensmelting van die twee.

Ondanks een achterbank behoudt de SL de stijl van een roadster en zijn de verhoudingen veel beter dan die van de zesde generatie. Binnenin is het dashboard bijna identiek aan dat van de full-size S-klasse en de kwaliteit is een stuk beter dan die van de vorige modellen. Over het algemeen heeft Mercedes-Benz uitstekend werk geleverd en bewijst dat V8-speelgoed kan samenleven met de elektrische tegenhangers. Wat betreft de prijzen, de prijs van de SL 55 4MATIC+ is vanaf 231.004 euro. En de prijs van de SL 63 4MATIC+ begint bij 262.526 euro.

mercedes amg sl

 

4. Chevrolet Corvette Z06

Het gewilde Z06-logo is weer te zien bij de nieuwe Corvette in 2023, met de prestaties die hier ook bij passen. Hoewel veel Corvette-fans nog steeds de mid-engine C8 niet echt kunnen accepteren, zal de nieuwe Z06 waarschijnlijk beter in de smaak vallen. De nieuwe Z06 heeft de krachtigste V8 ooit gebouwd, met 670 pk die naar de achterwielen gaan via een 8-traps automatische transmissie. Een 0-100 tijd van 2,6 seconden bewijst dat de V8 nog niet klaar is om met pensioen te gaan. De prestaties van de auto zijn in lijn met veel hybride en elektrische sport wagens die gebruik maken van het directe koppel van elektrische motoren om zulke snelle starttijden te behalen. De productie voor de Z06 begint over een paar maanden in Bowling Green, Kentucky.

chevrolet corvette z06

 

3. Nissan Z

De aanduiding ‘Z’ is veel gebruikt op Japanse sportauto’s sinds de introductie van de Nissan 240Z in 1969, en na een korte pauze heeft Nissan een nieuw 2023 model ontwikkeld. De nieuwe tweepersoons sportcoupé heeft voor het eerst geen nummeraanduiding. De coupé haakt in op zijn “Datsun wortels” met een gestroomlijnd ontwerp, een aflopend dak en ronde koplampen. 

Onder de motorkap vind je het hoogtepunt van de nieuwe coupé met een twin-turbo 400 pk V-6 die ook te vinden is in de Infiniti Q60. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard in de Nissan Z, tot opluchting van Nissan fans. Een 7-traps automaat is ook een optie. Met een richtprijs van rond de $40.000 of €37.000 is de geheel nieuwe Nissan Z een koopje als het gaat om snelle sportcoupés. We kijken ernaar uit om meer te weten te komen over zijn rij-eigenschappen wanneer hij arriveert.

nissan z

 

2. Aston Martin V12 Vantage

Terwijl de gehele Aston Martin line-up profiteert van vernieuwingen, zijn er weinig modellen die zo gehyped zijn als de limited edition V12 Vantage. Zoals de naam al aangeeft, is er meer veranderd dan alleen maar een fraai nieuw carrosserie. Voor het eerst sinds de vorige generatie vindt de beroemde Aston Martin 5,2-liter twin-turbo V12 zijn weg naar Aston Martins kleinste coupé. De Aston Martin V12 Vantage is een behoorlijk “limited” met slechts 330 wagens die op de markt komen en maakt een exclusieve auto.

De meest recente nieuwprijs zonder extra’s bedroeg € 264.243. Deze hoge bedragen zijn dan ook niet genoeg om de Aston Martin-fans af te schrikken, aangezien de orders voor Noord-Amerika in ieder geval al sluiten. Hoewel dit niet de laatste V12 motor zal zijn die in een Aston Martin wordt geplaatst, zal het wel de laatste zijn in een Vantage. Een elektrische opvolger van de huidige Vantage wordt verwacht in 2024.

aston martin v12 vantage

 

1. Honda Civic Type R

De Honda Civic Type R keert terug in 2023 en is beter uitgerust dan ooit tevoren. Voortbordurend op de 30-jarige geschiedenis van dit model zet de Type R wel echt de toon op het gebied van prestaties. Met Nurburgring-afstelling en een smallere carrosserie is de nieuwe Type R het hoogtepunt van de familie. Een 2,0-liter motor levert vermogen via een verbeterde handgeschakelde zesversnellingsbak om een rijervaring te creëren die echt gemaakt is om de autoliefhebber tevreden te stellen.

Het vermogen zal naar verwachting met ongeveer 10 pk toenemen ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondertussen zorgen de robuuste sportstoelen ervoor dat de voorste inzittenden op hun plaats blijven tijdens het rijden door scherpe bochten. Opvallende kleuren zoals “Boost Blue” en “Rallye Red” zorgen ervoor dat de nieuwe Type R alle aandacht krijgt die hij verdient. De Honda Civic Type R heeft een prijs van €78.980, wat ondanks zijn gave features niet mals is voor een Civic.

honda civic type r