Luxe occasion kopen: dit is wat je moet weten

Remon Hendriksen
5 maart 2024

In dit blog lees je alles om jezelf goed voor te bereiden op de koop van een luxe occasion.  

De voordelen van het kopen van een luxe occasion, waarom je deze het beste via een gecertificeerde dealer koopt en waar je op moet letten tijdens de aankoop. 

Voordelen van een luxe occasion

Goedkoper

Met het kopen van een luxe occasion bespaar je vaak een hoop geld in vergelijking met het kopen van een nieuwe luxe auto. Dit komt doordat er in de eerste paar jaar behoorlijk wat wordt afgeschreven op een nieuwe luxe auto.

Luxe automerken, zoals Mercedes-Benz of Bentley, staan erom bekend om hun kwaliteit behoud. Wanneer je gaat voor een pre-owned versie van een van deze of een andere luxe auto, kan je dus genieten van dezelfde kwaliteit, maar dan voor een veel lager bedrag.

Waardebehoud

Een pre-owned luxe auto is niet alleen goedkoper, maar behoud ook beter zijn waarde. Zoals we in de vorige alinea al vertelde, verliezen luxe auto’s snel een deel van hun waarde zodra ze de dealer verlaten. In de eerste paar jaar ligt het percentage van dit waardeverlies vaak een stukje hoger dan in de jaren daarop.

Doordat de hoogte van deze afschrijving na verloop van tijd verminderd, kan je bij de aankoop van een luxe auto occasion dus genieten van meer waardebehoud. Wanneer jij deze luxe occasion dus weer besluit door te verkopen, krijg je meer waar voor je geld.

Garantie

Luxe auto’s komen vaak met uitgebreide fabrieksgaranties, en wanneer je een pre-owned model koopt, kun je vaak nog steeds profiteren van deze garantie. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke problemen omdat je gedekt bent voor mogelijke gebreken aan de motor en andere belangrijke onderdelen van de auto.

Snel beschikbaar

In tegenstelling tot nieuwe luxe auto’s, die soms lange levertijden hebben of waarvoor je op een wachtlijst moet staan, zijn luxe occasions vrijwel altijd direct beschikbaar. Dit betekent dat je sneller kunt genieten van je nieuwe voertuig zonder te hoeven wachten op trage productie- of leveringsprocessen.

Lagere verzekering

Een ander voordeel van het kopen van een pre-owned luxe auto is dat de verzekeringspremies vaak lager zijn dan die van nieuwe auto’s. Omdat de waarde van een gebruikte auto lager is, zijn de verzekeringskosten doorgaans ook lager. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de kosten van het bezitten en verzekeren van de auto op de lange termijn.

Meer keuze

Met een beperkter budget kun je met een pre-owned luxe auto nog steeds veel opties vinden. Door slim te winkelen kun je een luxe auto vinden die past bij jouw budget, en soms kun je zelfs een hoger model of trimniveau krijgen dan je had verwacht. Het is als het ware het maximale halen uit je beschikbare budget.

White Mercedes Benz Cars · Free Stock Photo

Waarom via de dealer kopen

Wanneer je op zoek bent naar een luxe occasion, is het slimmer om deze via een gecertificeerde luxe autodealer te kopen dan via een particuliere verkoper. Wanneer je een auto via een dealer koopt is de auto meestal goed nagekeken en onderhouden. Dit geeft je meer zekerheid dat je een auto zonder vervelende complicaties koopt.  Dealers staan doordat ze de voertuigen zelf hebben ingekocht en nagekeken vaak ook zodanig achter hun producten, dat ze garanties bieden op pre-owned voertuigen. Mocht er zich na de aankoop een probleem voordoen, dan kun je rekenen op de dealer om dit op te lossen.

Bovendien bieden dealers vaak verschillende financieringsopties aan, wat financieel weer erg gunstig kan zijn. Hierdoor betaal je over de jaren heen net iets meer, maar je hoeft niet in één keer een flink bedrag af te tikken. Rijd je momenteel al een luxe of exclusieve auto? Dan is nog een voordeel van het kopen van een luxe auto bij een dealer de inruilmogelijkheid. Dealers zijn altijd op zoek naar mooie kansen om luxe auto’s in te kopen.

Rijd jij dus al een luxe auto en wil je een nieuwe, dan hoef je dus niet moeilijk te doen met een particuliere verkoop, maar kan je deze gewoon inruilen bij de dealer tegen een nieuw voertuig. Hoewel je hier soms wel voor bij moet betalen, is dit wel een fijne en vooral snelle optie. Het is wel goed om de waarde van jouw auto goed in te (laten) schatten voordat je deze inruilt. Soms loont een verkoop een stuk meer dan een inruildeal waardoor je toch beter net wat meer moeite kan doen. 

Hoe herken je een goede luxe auto dealer?

 1. Reputatie en feedback: Consumenten kunnen een goede luxe auto dealer herkennen aan de positieve reputatie en feedback van eerdere klanten. Dit kan worden beoordeeld aan de hand van online recensies, aanbevelingen van vrienden en familie, en de algemene bekendheid en respect in de branche.
 2. Kwaliteit van de voertuigen: Een goede luxe auto dealer biedt voertuigen van de hoogste kwaliteit aan. Consumenten kunnen letten op zaken als de staat van onderhoud, de kilometerstand, het merk en model van de aangeboden auto’s, en eventuele beschikbare rapporten over de geschiedenis van de voertuigen.
 3. Klantenservice en ondersteuning: Een goede luxe auto dealer blinkt uit in klantenservice en biedt uitgebreide ondersteuning aan klanten. Dit kan variëren van vriendelijk en deskundig personeel tot het bieden van flexibele financieringsopties, uitgebreide garanties en aftersales service.
 4. Transparantie en integriteit: Betrouwbare luxe auto dealers zijn transparant en integer in hun zakelijke praktijken. Ze verstrekken gedetailleerde informatie over de voertuigen, inclusief hun geschiedenis, onderhouds- en reparatiegeschiedenis, en eventuele bekende gebreken. Ze zijn eerlijk en open over de prijzen, voorwaarden en garanties.
 5. Professionele faciliteiten en diensten: Consumenten kunnen een goede luxe auto dealer herkennen aan de kwaliteit van hun faciliteiten en aanvullende diensten. Dit omvat een professionele showroom, comfortabele wachtruimtes, en mogelijkheden voor proefritten. Daarnaast kunnen aanvullende diensten zoals financiering, verzekering, onderhoud en reparatie ook een indicatie zijn van een goede dealer.

Luxe auto dealer - Engine Room

Luxe occasion kopen: waar moet je op letten

Bij het kopen van een luxe occasion is het belangrijk om op verschillende zaken te letten om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Onderhouds- en servicegeschiedenis
  Controleer de onderhouds- en servicegeschiedenis van de auto om er zeker van te zijn dat deze regelmatig is onderhouden en goed is verzorgd. Dit kan helpen mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.
 • Kilometerstand
  Let op de kilometerstand van de auto. Een lagere kilometerstand kan duiden op minder slijtage, maar het is ook belangrijk om te controleren of de kilometerstand overeenkomt met het algemene uiterlijk en de staat van de auto.
 • Inspectie door een professional
  Overweeg om de auto te laten inspecteren door een professionele monteur voordat je tot aankoop overgaat. Koop je de auto bij een luxe auto dealer? Dan is dit vaak al gedaan. Vraag hier voor de zekerheid wel altijd naar.
 • Proefrit
  Heel veel auto’s zijn mooi, maar niet elke auto past bij jouw levensstijl en/of rijstijl. Maak dus altijd een uitgebreide proefrit om de prestaties en het rijgedrag van de auto te ervaren. Let ook direct op gebreken als eventuele vreemde geluiden, trillingen of andere onregelmatigheden tijdens het rijden.
 • Onderhandelingen
  Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs. Doe wat onderzoek naar vergelijkbare modellen en prijzen voordat je naar de onderhandelingstafel gaat. Dit kan je helpen een eerlijke prijs te krijgen voor de luxe occasion.