Luxe auto wassen: zelf doen of laten doen?

Mark Heutink
12 september 2023

Als je in het bezit bent van een dure of exclusieve auto dan wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk schoon en gezond houden. Het is dus belangrijk om je auto goed te onderhouden en regelmatig te wassen. De een zal dit liever laten doen en de ander doet dit liever zelf met een handwas. 

Voor beide partijen zijn in dit blog interessante tips en tricks te lezen over hoe je jouw auto het best schoon maakt. 

Hoe vaak moet je je auto wassen?

Het regelmatig wassen van je auto is belangrijk om te zorgen dat deze net blijft en goed blijft presteren. Naast dat een vuile auto er niet netjes uitziet, kan dit er ook nog eens voor zorgen dat sensoren niet of minder goed werken en kan het de lak van de auto aantasten. 

Om de waarde van een dure auto goed te behouden, is het over het algemeen verstandig om je auto minimaal eens per twee weken een wasbeurt te geven om stof, vuil en schadelijke stoffen te verwijderen. 

In de praktijk is de hoeveelheid waarop je een dure auto moet wassen natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt persoonlijke voorkeur een rol. Als jij het belangrijk vindt dat je auto altijd spic en span is, kan je er voor kiezen om je auto elke week te (laten) wassen. 

Andere factoren zijn de weersomstandigheden en het gebruik van de auto. Woon je in een gebied waar je regelmatig te maken hebt met neerslag, zand, modder of zout op de weg, is de kans groot dat je de auto vaker moet wassen.

Gebruik je de auto niet zo vaak en heb je ook geen last van bovenstaande omstandigheden? Dan heb je ook al genoeg aan één goede wasbeurt per maand

Je luxe auto laten wassen

Heb je net een nieuwe auto, zoals een exclusieve Audi, en heb je geen zin of geen tijd hebt om zelf je auto te wassen of gewoon het beste resultaat wilt, kun je overwegen om je auto te laten wassen. 

Let op dat je niet zomaar naar de eerste beste wasstraat gaat die je tegenkomt. Er zijn namelijk een hoop wasstraten die bijvoorbeeld producten en tools van mindere kwaliteit gebruiken en geen ervaring hebben met dure auto’s. Dit vergroot de kans op krassen of beschadiging van de lak.

Bovendien leggen goedkopere wasstraten de focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Hierdoor is er minder aandacht voor detail waardoor de auto vaak ook minder grondig wordt gereinigd. 

Als je zeker wilt zijn van een goede wasbeurt, kun je het best kiezen voor een professionele autodetailer vanwege de duidelijke voordelen die ze bieden.

Expertise en aandacht voor detail: professionele autodetailers zijn échte vakmensen. Zij werken dagelijks met dure, luxe en exclusieve auto’s en hebben de kennis en ervaring om de specifieke behoeften van je auto te begrijpen en te voldoen.

Hoogwaardige producten en materialen: professionele autodetailers maken gebruik van hoogwaardige producten en materialen die geschikt zijn voor dure auto’s. Denk hierbij aan zorgvuldig geselecteerde reinigingsmiddelen, waxen en coatings die specifiek zijn ontworpen om de lak van je auto te beschermen en te verbeteren. Door het gebruik van deze kwalitatieve producten ben je verzekerd van een kras- en schadevrije schoonmaakbeurt. 

Nieuwste apparatuur: professionele autodetailers maken gebruik van de nieuwste apparatuur om een efficiënte en grondige reiniging te garanderen. Hierdoor worden ook de plekjes die wat moeilijker bereikbaar zijn grondig gereinigd. 

Uitgebreide keuze aan opties: nog een aantrekkelijke reden om te kiezen voor een professionele autodetailer is de uitgebreide keuze aan opties die ze bieden. Dure auto’s vragen net wat meer verzorging. Deze autodetailers bieden vaak een ruime keuze aan diensten, waaronder het aanbrengen van paint protection film (PPF), keramische coatings en interieurreiniging, stoel reiniging en leer behandelingen.  

Kosten luxe handwas 

Gemiddeld liggen de kosten voor een handwas van een auto rond de 65 euro. Deze prijs kan echter variëren op basis van verschillende factoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie, de grootte en staat van je voertuig, evenals de specifieke diensten die worden aangeboden door de auto detailers.

Auto detailers die zich specialiseren in luxe en exclusieve auto’s bieden vaak verschillende grote pakketten aan. Uiteindelijk kun je een het laten schoonmaken van je auto zo duur maken als dat je zelf wilt. 

De handwas van een auto omvat meestal een zorgvuldige reiniging van de buitenkant van het voertuig, waarbij aandacht wordt besteed aan de carrosserie, ramen, banden en velgen. Dit proces omvat het verwijderen van vuil, stof, insectenresten en andere verontreinigingen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt.

Zelf je luxe auto wassen

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf je auto te wassen. Dit doe je het best door middel van een handwas. Om dit proces goed uit te voeren moet je met een aantal factoren rekening houden.

De juiste producten en materialen zijn essentieel bij het wassen van je auto. Producten van mindere kwaliteit vergroten de kans op krassen of beschadiging van de lak. Begin dus altijd met het verzamelen van hoogwaardige autoshampoos, microvezeldoeken, zachte sponzen en een tuinslang of emmer met water. 

Zorg ook voor een plekje in de schaduw. Door de schoonmaakbeurt in de volle zon uit te voeren kan het zijn dat het water en de zeep te snel opdrogen waardoor er vlekken op je auto ontstaan.

Houd ook rekening met de ondergrond waarop je te werk gaat. Zorg dat deze schoon is. Wanneer hier bijvoorbeeld nog veel zand ligt, kan dit tijdens het afspoelen op de auto terecht komen en mogelijk krassen veroorzaken.

Wanneer je de juiste plek en de juiste producten en materialen hebt gevonden, is het tijd om jouw luxe auto een handwas te geven. Dit doe je volgens de volgende stappen:

 1. Spoel de auto af om het grove vuil en stof te verwijderen 
 2. Gebruik de autoshampoo en een zachte spons en begin voorzichtig aan de handwas
  Let op: werk van boven naar beneden om het vuil naar beneden te laten stromen.
 3. Spoel de auto af met schoon water 
 4. Droog de auto met een schone microvezeldoek om watervlekken te voorkomen 

Auto interieur reinigen

Het interieur van je auto verdient evenveel aandacht als het exterieur. Een schoon en fris interieur draagt bij aan het comfort en de rijervaring. Wil jij auto-interieur reinigen? 

Houd dan de volgende stappen aan:

 1. Je auto schoonmaken begint met het opruimen van alle rommel, vuilnis en losse voorwerpen om gemakkelijk overal bij te kunnen.
 1. Gebruik een krachtige stofzuiger om alle stof, kruimels en vuil uit de bekleding en vloermatten te verwijderen. Gebruik verschillende mondstukken om ook de moeilijk bereikbare hoekjes aan te kunnen pakken. Er bestaan zelfs speciale autostofzuigers die dit meeleveren. 
 1. Vlekken in de bekleding kunnen behandeld worden met een geschikte bekledingsreiniger. Volg de instructies op het productetiket voor de beste resultaten. Reinig daarnaast ook het dashboard, stuur, schakelpook en andere kunststof oppervlakken met een interieurreiniger en een zachte microvezeldoek. Vermijd agressieve chemicaliën die het oppervlak kunnen beschadigen.
 1. Vergeet daarnaast niet de ruiten en spiegels schoon te maken voor een helder zicht tijdens het rijden.
 1. Als finishing touch kun je overwegen om een interieur ontgeurder of een luchtverfrisser te gebruiken om ongewenste geuren te neutraliseren. Zorg er wel voor dat deze geen sterke chemische geuren hebben die kunnen overheersen. 

Zijn er geen ongewenste geuren waar je vanaf wilt, maar wil je de auto wel lekker laten ruiken? Dan kan je ook kiezen voor een geurblokje of een autoparfum.