Leasetarieven omhoog in 2024: wat nu?

Mark Heutink
23 november 2023

2023 was een uitdagend jaar voor de automotive industrie. Goede maanden wisselden snel af voor mindere maanden en inmiddels zijn we toe aan het staartje van 2023. Een auto in het segment van The Engine Room kopen is een dure aangelegenheid, ook al verkopen wij hele mooie en exclusieve auto’s, goedkoop zijn ze niet.

Nou kopen veel van onze klanten privé, maar ook een groot aantal zakelijk, met leaseconstructie. De rentes daarvoor zijn vergeleken met 2 jaar geleden niet mals, vanaf 8% tot rentes van 14-15% zijn geen uitzondering.

Verhoging leasetarief

Nu gaat het in 2024 wederom omhoog. Waarom gaan de rentes nou omhoog, vraagt u zich af ? Nou, om de volgende redenen:

  • Economische factoren: Als de algemene economische omstandigheden verbeteren, kan de vraag naar auto’s toenemen, wat de prijzen kan opdrijven. Ook kunnen stijgende rentetarieven de financieringskosten verhogen, wat de leasetarieven kan beïnvloeden.
  • Brandstofprijzen: Als de prijzen van brandstoffen stijgen, kunnen de operationele kosten van auto’s toenemen, wat de leasetarieven kan beïnvloeden.
  • Technologische vooruitgang: Als nieuwe technologieën, zoals geavanceerde veiligheidsvoorzieningen of elektrische aandrijving, standaard worden in auto’s, kunnen de kosten van het produceren en onderhouden van voertuigen stijgen, wat de leasetarieven kan beïnvloeden.
  • Regelgeving: Veranderingen in regelgeving met betrekking tot belastingen, emissienormen of andere voertuiggerelateerde regels kunnen de kosten van het bezitten en leasen van auto’s beïnvloeden.
  • Aanbod en vraag: Als de vraag naar leaseauto’s toeneemt en het aanbod niet gelijke tred houdt, kunnen de prijzen stijgen.

Overstappen?

Een reden wellicht om toch nog in 2023 over te stappen naar een nieuw model? Ook omdat de BPM regelingen voor 2024 wederom gaan verscherpen, gezien de overheid weer een kans ziet om extra te verdienen aan de rijdende Nederlander.

Wij voorzien u graag van een passend advies voor elk type auto, en hebben daarbij inmiddels goede expertise bij in huis genomen via onze verkoper Jelle Meijering die met diverse partijen goedkope leaseconstructies voor u als klant op maat kan maken.

Heeft u interesse, of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Aarzel niet om contact met ons te zoeken. Wij zetten de koffie voor u vast klaar.