Lange levertijden auto’s: wat nu?

Mark Heutink
7 augustus 2023

24 maanden wachten op een nieuwe Range Rover Vogue? Hoorde ik een klant laatst roepen. Ja, de levertijden van auto’s zijn dermate hoog opgelopen dat dit het resultaat is.

De problematiek wordt steeds gekker in plaats van dat het verdwijnt.  Een normale wachttijd voor de meeste merken is tegenwoordig 3-6 maanden voor het bestellen en afleveren van een nieuwe auto. Echter geldt voor de luxe merken inmiddels een wachttijd van 6-9 maanden, en met uitzondering zelfs 12 tot 16 maanden.

En dan zwijgen we even over het merk Land Rover (tot wel 18 maanden!) of gelimiteerde auto’s, waarbij je rustig een jaar of twee, drie of zelfs langer moet wachten.  

Nu vraagt u zich af; wat kan daar de reden voor zijn ?

Redenen lange levertijden auto’s

De reden van de lange levertijden van auto’s zijn:

  • Toenemende vraag: luxe auto’s worden populairder, vooral in opkomende markten waar de vraag naar high-end voertuigen groeit. Dit leidt tot een grotere vraag dan de fabrikanten kunnen bijhouden, waardoor levertijden toenemen.
  • Beperkte productiecapaciteit: fabrikanten van luxe auto’s hebben vaak beperkte productiecapaciteit, omdat deze voertuigen vaak met de hand worden gemaakt of complexe productieprocessen vereisen. Als de productiecapaciteit niet snel kan worden vergroot, kunnen levertijden langer worden.
  • Aanpassingen en personalisatie: klanten van luxe auto’s zoals bijvoorbeeld Porsche willen vaak hun voertuigen aanpassen en personaliseren volgens hun specifieke wensen en eisen. Dit kan extra tijd vergen tijdens het productieproces, wat de totale levertijd verlengt.
  • Supply chain-problemen: luxe auto’s bevatten vaak hoogwaardige materialen en componenten die uit verschillende delen van de wereld moeten worden geïmporteerd. Als er problemen zijn in de toeleveringsketen, zoals vertragingen bij het verkrijgen van materialen of onderdelen, kan dit de productie vertragen en leiden tot langere levertijden.
  • Kwaliteitscontrole en afwerking: fabrikanten van luxe auto’s leggen vaak de nadruk op hoge kwaliteitsnormen en aandacht voor detail. Dit leidt tot uitgebreide kwaliteitscontroles en afwerkingsprocessen die meer tijd in beslag nemen, maar uiteindelijk resulteren in betere kwaliteit voertuigen.
  • Exclusiviteit en wachttijd als marketingstrategie: sommige luxe autofabrikanten kunnen bewust levertijden verlengen om een gevoel van exclusiviteit en schaarste te creëren, wat de aantrekkingskracht van hun merk kan vergroten.

Welke van deze het is, zal per merk verschillen, al denken wij dat het vaak een combinatie van is meerdere redenen is.

Verkorten van levertijden

Het verkorten van levertijden is een complex proces dat een holistische benadering vereist en afhankelijk is van verschillende factoren. Fabrikanten kunnen een combinatie van strategieën toepassen om de levertijden voor luxe auto’s te verkorten en tegelijkertijd de kwaliteit en klanttevredenheid te behouden. Echter is dit dermate complex dat het proces erg lang kan duren.

Verbetering is mogelijk

Bij sommige merken zien we al wel een verbetering, maar bij een aantal ook niet. Let daarom goed op, bij uw volgende aankoop, wat de levertijden zijn.

  • Komt er binnen een jaar een nieuw model van dit type uit?
  • Veranderen de BPM regels?
  • Veranderen de Bijtellingsregels?

Allemaal belangrijke vragen die u moet beantwoorden voor u een aankoop doet, want dat kan u in de toekomst veel geld schelen.

Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een nieuwe Range Rover Vogue, wachttijd 18 maanden. Tegen die tijd is er wellicht al een facelift model te koop, of veranderen de BPM regels voor import (ook voor importeurs) waardoor de auto duurder kan worden.

Allemaal zaken van belang voor de toekomst. Denkt u daarom goed na wat voor auto u wenst bij uw volgende aankoop, en denk strategisch na.

Wij kunnen altijd adviseren welke auto te kopen, en kunnen direct uit voorraad leveren, dus geen wachttijden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.