Chiptekort in de auto industrie? Niet bij The Engine Room Amsterdam!

Mark Heutink
2 november 2021

Het is bijna dagelijks in het nieuws, het chiptekort in de auto-industrie. Dit tekort is uiteraard veroorzaakt door de Corona uitbraak en zorgt voor grote tekorten en leveringsproblemen. The Engineroom Amsterdam heeft hier echter een oplossing voor bedacht.

Het Chiptekort

De autoproducenten hebben massaal hun fabrieken moeten stilleggen het afgelopen jaar. Niet direct door corona, maar door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Dit heeft grote gevolgen voor de mensen die een nieuwe auto hebben besteld en ook voor de mensen die op zoek zijn naar een andere auto.

Halfgeleiders worden gebruikt om allerlei elektronica aan te sturen die tegenwoordig in iedere luxe auto aanwezig zijn. De auto’s vandaag de dag zijn namelijk meer en meer computers. De automerken zitten echter wel met een probleem, want door het tekort aan chips zijn de verkopen ook teruggelopen.

Porsche, BMW, Land Rover, Ferrari, Audi en Mercedes-Benz hebben al aangegeven dat ze hopen dat ze de misgelopen verkopen dit jaar nog goed kunnen maken, maar geven ook aan dat het tekort kan blijven bestaan tot in 2023. Ook andere automerken hebben last van lange levertijden en een tekort aan beschikbare auto’s.

Wij denken zelf dat dit nog wel een veel langere periode gaat worden, als we zien welke voorwaarden er kleven aan nieuwe bestellingen, of demo’s. We slaan daarom vroeg in en hopen dat het allemaal goed uitpakt de komende jaren.

De gevolgen

Het chiptekort heeft grotere gevolgen dan dat men in eerste instantie zal denken. Luxe automerken als Porsche of Ferrari hadden altijd al langere levertijden, maar door het chiptekort zijn de wachtlijsten alleen maar langer geworden. Daarbij komt dat het economisch gezien mensen voor de wind gaat.

Doordat het geld op de bank geen rendement geeft, en ook door de situatie van de laatste tijd, willen mensen het geld graag uitgeven aan leuke dingen zoals een auto. Land Rover heeft bijvoorbeeld net de nieuwe Range Rover Vogue gepresenteerd en dat is een vaak geziene auto in bijvoorbeeld Amsterdam.

Alleen door het tekort kan het dus even duren voordat de nieuwe Land Rover daadwerkelijk leverbaar zal zijn. Kortom, veel vraag, weinig aanbod en lange levertijden is iets waar menig autoverkoper en autokoper mee te maken heeft.

Gelukkig hebben wij van dit model in ieder geval 3 demo’s weten te bemachtigen, en de vragen voor nieuwe bestellen druppelen nu langzaam binnen. De verwachting is dat wij deze zomer in ieder geval 2-3 demo’s mogen ontvangen. De auto’s die we nieuw voor klanten bestellen worden eind 2022, begin 2023 geleverd.

De tweedehands automarkt

Doordat de nieuwe auto’s slecht (of niet) leverbaar zijn, richt de autoliefhebber zich op de tweedehands automarkt. Vooral de exclusieve en jong gebruikte auto’s zijn daarbij erg in trek. Dit zorgt echter ook voor een nadeel, namelijk een prijsstijging van de tweedehands auto’s waardoor deze in sommige gevallen duurder zijn dan een nieuwe auto.

Een bekend sneeuwbaleffect wat ook zichtbaar is op bijvoorbeeld de huizenmarkt. Wij hanteren tot op heden nog onze ‘gewone’ prijzen, maar zien dat concullega’s al snel 5-10% plussen op de prijzen. En dat snappen we, want sommige modellen zijn gewoon niet meer te krijgen. Kwestie van vraag en aanbod.

De oplossing

Het chiptekort zelf zal nog lange tijd aanhouden, dus de consument zal voorlopig nog last hebben van de lange levertijden en de hogere prijzen. Ook zien we dat grondstoffen zoals magnesium erg schaars worden. En dat vertaalt zich ook weer in verdere vertraging van de te leveren modellen.

Terwijl de wereld op zoek is naar duurzame oplossingen, moeten de fossiele en ‘ouderwetse’ materialen het nu ontzien. Dit heeft op heel veel zaken effect, ook op de auto’s en levertijden.

The Engineroom Amsterdam heeft hier echter wel een antwoord op. Ben je op zoek naar een specifieke exclusieve auto, maar wil je geen 8-12 maanden wachten, dan ben je bij ons in Amsterdam aan het juiste adres.

Of het nu gaat om een Porsche, Mercedes, Landrover of een Ferrari, door ons grote netwerk kunnen wij u helpen aan uw nieuwe droomauto. En we hebben een hoop in bestelling staan, grote kans dat we je meteen kunnen helpen.

Bekijk hier onze collectie of neem hier contact met ons op als uw droomauto er niet tussen staat.