De 5 snelste auto’s ter wereld (2024)

Mark Heutink
28 maart 2024

Wanneer het gesprek over auto’s gaat, is een van de meest besproken onderwerpen al gauw de topsnelheid en acceleratie van de wagen. Natuurlijk zijn er veel meer variabelen waar naar gekeken moet worden bij het uitzoeken van de juiste auto voor uw behoeftes, maar omdat snelheid zeker een interessante topic is hebben we even wat onderzoek gedaan naar de snelste auto’s van 2024.

Hierbij kijken we voornamelijk naar topsnelheid, maar ook hoe snel de vierwieler van 0 naar 100 kilometer per uur gaat.

Snelste auto’s ter wereld zijn supercars

De snelste auto’s ter wereld zijn allemaal supercars, maar wat maakt een auto nou daadwerkelijk een supercar? Hoewel er geen concrete voorwaarden zijn voor het behoren tot de term ‘supercar’, zijn er zeker een aantal criteria waar de auto vaak aan voldoet voordat het de titel supercar draagt.

  • Een strak, vaak laag en aerodynamisch design.
  • Prestatie: hij behaalt hoge topsnelheden en trekt snel op.
  • Nieuwe technologieën: supercars maken vaak gebruik van innovatieve systemen en technologie om buitengewone prestaties te behalen.
  • Exclusiviteit: ze komen vaak in erg beperkte oplages en zijn moeilijk te verkrijgen.
  • Reputatie: Vaak zijn het een handjevol merken die bekendstaan om het maken van supercars. Denk hierbij aan Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg en Bugatti.

Toch moet er nogmaals bij vermeld worden dat aan het einde van de dag de term supercar geen vaste criteria heeft en verschillende mensen er verschillende voorwaarden aan vast koppelen. 

Ook handig om te weten: Supercars zijn niet echt de meest praktische auto’s voor in het dagelijks leven en er zit ook een stevig prijskaartje aan. Mocht je toch op zoek zijn naar een wagen met buitengewone prestaties, kun je altijd kijken bij onze collecties van exclusieve Audi’s, exclusieve Porsche’s, of bij onze consignatie verkoop!

Nu we hebben vastgesteld wat een supercar min of meer inhoudt, gaan we beginnen met het lijstje: De 5 snelste auto’s van de wereld in 2024.

De 5 snelste auto’s van de wereld in 2024

5. Hennessey Venom F5 – Topsnelheid: 437,1 km/u

Wederom een merk dat vaak onder de radar van de mainstream markt vliegt. Hennessey heeft zich wel bewezen binnen de Supercar-niche en bouwt met enige regelmaat ongelooflijk bijzondere auto’s. Zo ook de Venom F5. 

De Venom F5 werd verkondigd met de belofte dat deze het 300mph record van Bugatti zou afpakken. Tot op heden moet ook deze claim nog in de realiteit worden gerealiseerd. Meer dan een jaar geleden is de laatste keer dat we deze exclusieve auto in actie hebben mogen zien; toen heeft hij een snelheid van 437,1 km/u gehaald. 

Hoewel dit nog aanzienlijk tekortschiet om de 300mph mark te breken, mag Hennessey zichzelf toch een schouderklopje geven voor het creëren van een van de snelste auto’s ter wereld!

Hennessey Venom F5 - EngineRoom

4. SSC Tuatara – Topsnelheid: 474 km/u

Het kleinschalige Amerikaanse merk SSC (waar het gros van de mensen nog niet van heeft gehoord) wist headlines te halen met hun nieuwe model: de Tuatara. Deze luxe auto kon met hulp van zijn twin-turbo V8 motor en 1890 pk geklokt worden op een topsnelheid van 474 km/u, wat bijzonder dicht bij het record van Bugatti kwam.

Het bijzondere was dat de Tuatara bij het klokken van deze snelheid nog steeds aan het accelereren was, dus de daadwerkelijke topsnelheid is nog niet met 100% zekerheid bevestigd!

Dit was nog steeds een kleine tegenvaller gezien het feit dat SSC (uit enthousiasme?) een bericht naar buiten had gebracht dat hun auto 532.93 km/u wist te behalen, wat uiteindelijk nooit bewezen is. 

Toch gaan we er vanuit dat ze dit niet vanuit kwade intenties hebben gedaan of met het idee om de boel te flessen. Hoogstwaarschijnlijk is dit een interne communicatiefout geweest wat helaas uit de hand is gelopen en veel backlash heeft opgeleverd.

SSC Tuatara | EngineRoom

3. Bugatti Chiron Super Sport 300 – Topsnelheid: 490,5 km/u

Als allereerste auto wist de Bugatti Chiron Super Sport 300+, op 2 augustus 2019, de magische 300mph-barrière (490,484 km/u) te doorbreken. Sindsdien probeert iedere supercar fabrikant dit te evenaren of zelfs te verbeteren.

Nou voordat je direct een Chiron Super Sport 300+ op de kop probeert te tikken en de Duitse Autobahn opzoekt: de productieseries zijn begrensd op een ‘schamele’ 440 km/u. Het record van 490,5+km/u werd enkel behaald door middel van specifieke aanpassingen om prestaties te kunnen optimaliseren.

Baas boven baas

Desalniettemin is Bugatti nog steeds een boegbeeld als het gaat om rauwe prestaties. Hongerig voor nog meer snelheid zijn de heren bij Bugatti nog steeds aan het sleutelen om het volgende record weer op hun naam te kunnen zetten. Tot op heden is de Chiron Super Sport 300+ feitelijk gezien nog steeds de snelste auto ter wereld.

Bugatti Chiron Super Sport 300+ | EngineRoom

2. SP Automotive Chaos – Topsnelheid: 499 km/u

Weer zo’n merk dat je eigenlijk nooit voorbij ziet komen. En toch zetten ze resultaten neer waar je u tegen mag zeggen! Op de website claimen ze dat deze bak een vermogen heeft van 2048,8 pk met een topsnelheid van 499 km p/uur kilometer per uur en een acceleratie snelheid van 0-100 km/u in 1,9 seconden (de Zero-Gravity uitvoering zou dit in 1,55 seconden moeten doen). Dat zijn gewaagde uitspraken, al helemaal omdat er nog geen concrete bewijzen zijn geleverd. 

Met hun twin-turbo V10 motor die in beide uitvoeringen aanwezig is (de ‘Earth-version’ met 2048,8 pk of de ‘Zero-Gravity-version’ met 3065 pk), is het niet volledig buiten proporties dat hij deze snelheden neer zou kunnen zetten. Mochten de Grieken niet overdrijven, dan verdient dit bakbeest ook zeker alle aandacht en lof!

Toekomstgericht

Ook vermelden ze dat sommige onderdelen voor deze wagen met 3d-printtechnieken worden geproduceerd en dat ze technieken gebruiken die veel voorkomen bij de ruimtevaart. Alles rondom dit voertuig heeft een futuristisch gevoel, van het interieur tot aan de vingerafdrukherkenning.

SP heeft aangekondigd om dit model aan te leveren aan Top Gear voor de eerste onafhankelijke review, waar we dus waarschijnlijk te zien krijgen waar dit monster daadwerkelijk toe in staat is.

1. Koenigsegg Jesko Absolut – Topsnelheid: 531 km/u

Op nummer 2 staat de Koenigsegg Jesko Absolut. Bij het uitbrengen van dit beest verkondigde het Zweedse merk Koenigsegg dat deze auto een topsnelheid kan halen van 500+ km/u, maar helaas is dit nog niet in de praktijk bewezen. Toch geven we ze het voordeel van de twijfel, gezien het feit dat ze over de jaren heen hebben bewezen dat ze weten wat ze doen als het op auto’s aankomt en eigenlijk altijd betrouwbare resultaten hebben weten neer te zetten.

Met 1600 pk onder de motorkap, een 5 liter twin-turbo V8 motor en een bijzonder intrigerend ontwerp is de Koenigsegg Jesko Absolut zonder meer een van de interessantste auto’s op de markt op dit moment. Hij accelereert van 0-100 in 2,5 seconden en bereikt (tot zover bekend) een topsnelheid van 499 km/u!

koenigsegg jesko absolut - EngineRoom

Wat volgt er nu in de auto-wereld?

Wij hopen en verwachten uiteraard dat de auto-industrie door zal gaan met het verbeteren van de prestaties van hun wagens. De afgelopen jaren hebben de mensen bij deze fabrieken hun uiterste best gedaan om krankzinnige resultaten neer te zetten en hebben dan ook wederom bewezen: the sky is the limit. 

Kleine merken, grote prestaties

Wat ons vooral is opgevallen is dat een aantal van de best presterende wagens vaak schijnen te komen van relatief kleine merken die niet veel bezig zijn met de grotere auto-markt. Deze underdogs focussen zich alleen op het bouwen en ontwikkelen van de snelste en meest innovatieve auto’s, om zo ook de technologieën binnen de industrie te blijven verbeteren. 

Dit betekent natuurlijk dat de toekomst vol verrassingen kan zitten en wij met smart wachten op de volgende bekendmaking van nieuwe modellen van deze merken. Zodra er weer interessante updates zijn zorgen wij dat we er weer wat over schrijven zodat jij ook mee kan genieten van al het moois dat de auto-wereld te bieden heeft! 

The Engine Room

Wil je toch even kijken naar wat voor moois de bekendere merken te bieden heeft? Kijk even rond in onze Luxe auto collectie! Mocht je wat specifieke vragen of wensen hebben, dan kun je altijd even contact met ons opnemen via onze contactpagina; want naast informatie en bijzondere auto’s bieden wij ook een breed arrangement aan verscheidene services aan!